Hoppa till innehåll

Om oss

Markims Bergby drivs av Andreas Johansson som 2017 tog över driften från sina föräldrar Clas och Gudrun Johansson. Vid sidan av jobbet som sjuksköterska ansvarar Matilda Johansson för gårdsbutiken, driver biodling och sköter kommunikationen i sociala medier. I det dagliga arbetet på gården arbetar främst Andreas och Clas.

Gården har funnits i familjens ägo sedan 1953 då Andreas farmor Ingrid och farfar Evert flyttade till Bergby från en gård utanför Norrköping. I slutet av 1970-talet tog Andreas pappa Clas över driften tillsammans med Andreas mamma Gudrun. Både Clas och Gudrun är examinerade från Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp i sydvästra Skåne. Andreas har en högskoleingenjörsutbildning i datateknik från Linköpings universitet och har efter hand ökat tiden på gården.

Bergbys historia

Första gången Markim och Bergby nämns i skrift är 1287 i Sven Sunessons testamente. Sven Sunesson ägde en mängd egendomar i Uppland och nämnde i testamentet Markims Bergby, då en del mark testamenterades till predikobröderna i Sigtuna.

Sune Sunessons Testamente

”Swen Suneson testamente af fastigheter, penningar och lösören till kyrkor och kloster, samt till sin hustru och syster.”

Sven Sunessons Sven Sunessons testamente finns på Riksarkivet här
(SDHK nr 1387, datering 1287-11-04)

Läs mer om Markim och Bergby på Vallentuna kommuns webbplats
Markim Socken
Bergby
Fördjupad information om Markims socken

Se oss få reda på mer om gårdens historia år 2022

Det sitter i väggarna